Geboorte Menu inrichten

Het geboorte menu kan je op maat maken, zodat het aansluit op de manier waarop je op jouw bedrijf geboortes wilt registreren. De gouden regel is dat hoe meer informatie je vastlegt, hoe meer inzicht je ontwikkelt in de gezondheid en produktiviteit van je vee.

• Wil je wel of niet de moeder vastleggen?
  • Wil je wel of niet een vader toevoegen?
  • Wil je wel of niet doodgeboren vastleggen?

Bij Instellingen kan je zelf je geboorte menu inrichten.

Vink aan wat je wilt vastleggen. Klik hierna op opslaan.

Let op: hierna is het geboortemenu voor alle gebruikers aangepast. Je kan per bedrijf de instellingen aanpassen.

Voorbeeld:

bokjes zonder moeder, geitjes met moeder en vader

1. Ga naar Instellingen, kies Geboortemenu Opties. Kies diersoort = Geit. Vink alles uit, behalve Nakomelingen. Kies Opslaan.

2. Scan alle bokjes achter elkaar bij geboorte.

3. Ga terug naar Instellingen. Vink vader en moeder aan en sla op.

4. Ga nu geit voor geit de geboortes melden, en koppel ze aan vader en moeder.

Wil je nog sneller werken? Vervang stappen 1 en 2 dan door de bokjes gelijk in een groep te scannen, en meldt ze geboren via de accordatielijst.

Vrije nummers gebruiken

Op het dashboard van de PC vind je een knop, waarmee je de vrije nummers bij I&R kan ophalen (Voor gebruikers buiten Nederland is het ook mogelijk de vrije oormerken als excel lijst te importeren in de app). We plaatsen ze dan in je app. Doe dit iedere keer als je leverancier nieuwe oormerken heeft geleverd.

Hierna kan je op de nieuwe oormerken een melding doen door simpelweg het werknummer in te toetsen. Deze functie is alleen beschikbaar als je geboorte met moeder doet. (Geboorte zonder moeder is uiteraard bedoeld voor het snel inscannen van een reeks nummers). De vrije oormerken zijn ook beschikbaar bij "Hermerken".

Let op: om de vrije oormerken via I&R in de app te plaatsen, moet je Litams gemachtigd hebben deze nummers op te halen. Als deze machtiging ontbreekt krijg je de volgende foutmelding:Hier lees je hoe je de machtiging kan aanmaken.

Geboorte Vastleggen

• Klik linksboven in op de ‘hamburger’ menuknop.
  • Ga naar Reproductie.
  • Klik vervolgens op Geboorte.
Nieuwe nakomelingen registreren
GEEN moeder vastleggen
  • Selecteer / scan moederdier.
  • Klik op nieuwe nakomeling.
  • Scan het nieuwe oormerk of vul het werknummer in (mits "vrije oormerken" bekend is)
  • Selecteer het geslacht van het lam

Je bent nu klaar met dit lam, tenzij je via het instellingen menu hebt aangegeven nog meer gegevens vast te leggen.

Optioneel (afhankelijk van INSTELLINGEN geboortemenu opties)
  • Vul een alternatief nummer in voor het geboren lam.
  • Vul het ras van het lam in.
  • Vul het subras van het lam in.
  • Vul het lichaamsgewicht van het geboren lam in.

• Klik op opslaan.
  • Tweede lam? Klik op nieuwe nakomeling en vervolg de bovenstaande stappen opnieuw.
  • Controleer het moederdier en de bijhorende nakomelingen.
  • Klik vervolgens op opslaan en volgende.
  • Selecteer de geboortedatum van de lammeren.
  • Vul (eventueel) het aantal doodgeboren lammeren in.
  • Wil je nog een geboorte registreren? Klik dan op opslaan en volgende.
  • Ben je klaar? Klik op opslaan en sluiten.

Als je bij Instellingen hebt aangegeven geen moeder te willen vastleggen, dan is het geboortemenu als volgt:

• Scan de lammeren per geslacht
  • Kies geslacht voor gescande nummers
  • Selecteer de geboortedatum van de lammeren
  • Wil je nog een geboorte registreren? Klik dan op opslaan en volgende.
  • Ben je klaar? Klik op opslaan en sluiten.

Bekijk ook deze YouTube video.

Wil je ook de vaders vastleggen? Dat doe je via de dekmelding!