De Litams ADS is het ideale systeem om dieren te wegen en/of te sorteren. De ADS kent drie bedien mogelijkheden:

1. Handmatig - in dit geval bedien je alle deuren van de ADS met de Litams app op je telefoon of tablet
  2. Semi-automatisch - in dit geval bedien je de toegangsdeur met de app, de overige acties worden automatisch uitgevoerd op basis van de sorteerregels die je hebt aangemaakt
  3. Automatisch - de ADS werkt in deze stand volledig automatisch. Er is geen toezicht of bediening noodzakelijk.

De volgende modellen zijn beschikbaar:

1. Litams ADS - dit model is geproduceerd tussen 2010 en 2015. Deze ADS heeft een upgrade van de electronica en software nodig. Hierna kan je de ADS gebruiken zoals hier beschreven. Alle ADS bezitters zijn per email door Litams op de hoogte gebracht.
  2. Dedden ADS - Dit is een nieuw model, dat vanaf 2020 leverbaar is. Voor een prijs onder de tien duizend euro heb je een volledig vol automatisch weeg en sorteer systeem.
  3. Andere merken, zoals Prattley, Gallagher, Te Pari en andere leveranciers kunnen door Litams van een ConnectBox voorzien worden. Hiermee kan de machine volledig geintegreerd met de app en het management systeem van Litams werken.  Zie Wegen en Sorteren: Veel gemak, nog meer profijt voor meer informatie.

Hoe werkt de ADS?

Voor dat je dieren gaat wegen en/of sorteren, stel je op de app de sorteercriteria in. Je kan kiezen uit oneindig veel mogelijkheden, zoals

• alleen wegen zonder te sorteren
  • alleen sorteren zonder te wegen
  • sorteren op basis van gewicht
  • sorteren op basis van gegevens van dieren
  • combinaties van het bovenstaande

Hier zijn drie voorbeelden

1. Melkveehouder sorteert dieren na verlaten melkstal

De criteria om te sorteren zijn: (a) dieren zonder electronisch oormerk apart zetten, (b) dieren met een opmerking tijdens het melken apart zetten, (c) alle andere dieren terug in hun pot.

2. Fokker speent lammeren op basis van leeftijd, gewicht en geslacht.

De criteria zijn een combinatie van gewicht, geslacht (M/V) en leeftijd. Als dieren een bepaald gewicht bereiken, worden ze afgescheiden van hun moeder. Dieren die nog te licht zijn, blijven bij hun moeder, tenzij ze een bepaalde leeftijd bereikt hebben. Ramlammeren en ooilammeren worden ook gelijk in verschillende groepen geplaatst.Speendatum en speengewicht worden automatisch vastgelegd

3. Vleesveehouder wil slachtlammeren leveren van 38-42 KG en tussen de 160 en 182 dagen oud

De criteria zijn een cominatie van gewicht, leeftijd en groei (in grammen per dag). Op deze manier worden dieren die slachtrijp zijn gesorteerd, terwijl dieren ie op basis van hun groei en leeftijd over twee weken slachtrijp zijn, ook alvast voorgesorteerd worden.

De ADS voert deze opdrachten automatisch uit. De gewichten (en andere gegevens) worden onmiddellijk in je management systeem vastgelegd. Via de app kan je volgen wat de ADS doet. Met een druk op het scherm kan je ingrijpen. Zie ook:

Wegen en Sorteren = Snelweg naar Winst

Benodigdheden

Om de ADS te laten functioneren heb je nodig:

• 230V aansluiting
  • perslucht
  • wifi (een goede, permanente wifi verbinding is optimaal; hotspot vanaf je telefoon is echter ook mogelijk)