Als je gewend bent met Litams te werken, dan brengt de overstap naar het nieuwe Litams enkele belangrijke veranderingen met zich mee. De belangrijkste veranderingen vatten we hier samen:

1. Readers

Litams 3.0 kan alleen gebruikt worden in combinatie met de app. de app werkt op vrijwel elke smartphone (Apple / Android) en met de Android readers zoals Litams deze levert:

• C1 (wordt niet meer geleverd)
  • C8
  • C9

De andere modellen readers (Nomad en X7) kunnen niet langer gebruikt worden

Heb je een X7 of Nomad? Dan zal je deze reader moeten vervangen. De mogelijkheden zijn:

- C9 kopen (zie de mogelijkheden voor inruilen oude reader)

- Huurkoop

- Huren - als je momenteel een Nomad of X7 huurt dan wordt de reader binnen de huurafspraken op kosten van Litams vervangen. Je hoeft daarvoor niets te doen.

- Geen reader (dat kan nu ook).

2. De belangrijkste verschillen

• App, Reader of PC
    de app is beschikbaar op je telefoon en tablet. Dezelfde app werkt op de reader. Er is ook een app beschikbaar voor gebruik op de PC. Zo werk je steeds met dezelfde "knoppen", ongeacht welk apparaat je gebruikt.
  • Voorlopige Meldingen
    als er dieren door anderen zijn aangevoerd of afgevoerd, kan je die meldingen met 1 klik doorzetten vanuit de app. (Hier lees je meer)
  • Vrije (oor)merken
    je kan de lijst met vrije oormerken downloaden naar de app, zodat je ook zonder reader geboortes en hermerkingen kan doorgeven
  • Accordaties en Inactief
    In Litams 3.0 kennen we geen inactieve dieren meer. Dieren hebben een status: levend, dood, geslacht of vermist. Als je dieren afvoert, worden ze simpelweg naar het nieuwe UBN verplaatst.
    Dieren die een aanvoer of geboortemelding missen, komen op de accordatielijst. Deze werkt anders dan je gewend bent, dus lees dit artikel goed door.
  • Groepen
    je kan nog steeds groepen maken, maar met 3 verschillen: 1. groepen hebben alleen een naam (dus geen nummer meer), 2. groepen blijven altijd bestaan, ook als ze leeg zijn en 3. van ieder dier wordt de groepgeschiedenis bewaart. Als je met groepen werkt, lees dit artikel dan goed door.
  • Geboortemenu
    Het geboortemenu kan je op maat inrichten.
  • Wegen en Sorteren
    De mogelijkheden om te wegen en te sorteren zijn fors uitgebreid
  • Rapporten
    Het aantal rapporten is fors uitgebreid
  • Nieuwe functies
    Tal van nieuwe functies zijn toegevoegd, zoals bloedtappen, melkproduktie, numerieke kenmerken, alerts en vermissingen. Elke maand verschijnt er een nieuw versie van de app, die zichzelf automatisch installeert. Op basis van wat gebruikers ons teruggeven, maken we de app steeds beter, sneller en makkelijker.

3. App  (Apple / Android)

Als enige leverancier van dier management systemen in de wereld, heeft Litams meer dan 10 jaar ervaring in het werken met apps. Dat zie je terug in deze app, die al weer onze derde generatie is. De app is beschikbaar op je Apple (iOS) en Android telefoon of tablet. De app kan je ook op je PC gebruiken. Om de app te kunnen gebruiken heb je inlog gegevens nodig. Deze bestaan uit je email adres en een wachtwoord.

Met deze inlog gegevens kan je inloggen op de app, de helpdesk en je account

4. PC

Inloggen op je account op de PC werkt alleen nog maar met email adres en wachtwoord. Na inloggen zie je een compleet ander scherm. Klik hier voor een toelichting.

5. I&R

Alle I&R meldingen zijn mogelijk vanuit de app. Als er bijzonderheden zijn, dan krijg je onmiddellijk een melding in je app, met een advies hoe je de bijzonderheid kan herstellen. Voorbeelden zijn:

• Je koopt dieren, waarvan de leverende partij nog geen geboortemelding heeft gedaan
  • Je gebruikt oornummers die niet op jouw UBN staan
  • Je voert dier af dat reeds afvoer of sterftemelding heeft ("klik hier om oude melding in te trekken")
  • Je kan dieren in de app controleren op exportwaardigheid

Op deze manier voldoe je altijd probleemloos aan I&R.

Een veel voorkomend probleem is dat een handelaar dieren meeneemt en deze naar verschillende UBNs afvoert. In Het Nieuwe Litams krijg je een melding zodra de dieren door de UBNs zijn aangevoerd. Je kan dat met een paar kliks in het scherm van je telefoon de bijbehorende afvoeren aanmaken.

6. Groepen

(a) In het nieuwe Litams staan alle dieren in een groep. Nieuw geboren dieren worden direct in dezelfde groep als de moeder geplaatst. Aangevoerde dieren worden in een separate groep geplaatst. Je kan groepen eenvoudig samenvoegen. Ook kan je per groep zien welke dieren daar in staan.

(b) Iedere groep is een locatie. We raden je aan de indeling van je stal en land in te vullen als groepen. Zie dit voorbeeld.  Waar je in het verleden bij Litams steeds nieuwe groepen aanmaakte, is het in het nieuwe Litams beter om je groepen een keer op te zetten, conform de indeling van je stallen, weilanden en andere graasgebieden. Vervolgens plaats je van tijd tot tijd dieren in deze lokaties.  Hiermee kan je voeding, conversie, mest optimalisatie en landschapsbeheer veel eenvoudiger beheren.

7. VKI

Je kan voorafgaande aan een afvoer reeds het VKI formulier aanmaken. Als je in je adresboek de email adressen van je afnemer hebt toegevoegd, dan sturen we het VKI formulier op moment van afvoer per email aan je afnemer. We blazen de digitale VKI dus weer nieuw leven in.

8. Medicijn Voorraad

Je kon reeds alle behandelingen eenvoudig vastleggen. In het nieuwe Litams kan je ook de voorraad van je medicijnen beheren.  Aangekochte medicatie voeg je eenvoudig toe. Vebruikte medicatie wordt automatisch afgeboekt als je medicijnen toedient. Eventuele verspilling en verschillen kan je eenvoudig afboeken. Je voldoet hiermee nu al aan de richtlijnen voor medicijn voorraadbeheer die over enige tijd verplicht worden.

9. Selectie files

Het nieuwe Litams biedt uitgebreide mogelijkheden om je dieren goed in de gaten te houden. Je kan automatische selectie files aanmaken. Eén zo’n automatische selectiefile hebben wij reeds voor je aangemaakt. Elk dier dat in de wachttijd is (WT-Melk; WT-Vlees) wordt automatisch aan de app gebruikers gemeld. Als een dier van groep verandert, of de melkstal binnenkomt, of je doet iets anders in je app, krijg je gelijk een melding met het aantal dagen dat de wachttijd nog te gaan heeft.

10. Paspoort

Het opvragen van het paspoort van een dier is één van de meest populaire functies in Litams. In het nieuwe Litams hebben we het paspoort fors uigebreid, zodat je nu alle informatie van een dier ziet die we beschikbaar hebben.

11. Rapporten en Formulieren

De sectie Formulieren is vervallen. In het nieuwe Litams zijn twee nieuwe rubrieken teruggekomen. Direct na inloggen zie je de formulieren die je waarschijnlijk nodig hebt, zoals transportformulier en VKI van je laatste afvoer.

Alle andere formulieren vind je in de rubriek Importeren/Exporteren. Hier kan je alle gegevens naar excel halen. Ook is het mogelijk excel en csv files toe te voegen aan je account.

12. Melk

Het nieuw Litams biedt alle mogelijkheden om je melkopbrengst te meten en verbeteren. We houden bij welke dieren lacterend zijn. Je kan melkproduktie per dier of het 24-uurs diergemiddelde per tank vastleggen. Je kan monsters maken en de resultaten hiervan eenvoudig importeren.

Voorts is er een koppeling met Q-lip. Hier lees je hoe je deze koppeling kan activeren.

13. Diersoorten

Heb je geiten en/of runderen? Dan is het nieuwe Litams echt iets voor jou. Litams is van oudsher namelijk een systeem voor schapenhouders.  Maar het nieuwe Litams is nu ook optimaal voor runderen en geiten. Dus alle gevens van je schapen, geiten en runderen leg je eenvoudig vast met de app

14. Meer dan 1 UBN?

In het nieuwe Litams kan je onder één account meer dan 1 bedrijf plaatsen. Dus heb je meer dan 1 UBN, dan kan je dat eenvoudig toevoegen aan je acocunt. Ook verschillende bedrijven die bij elkaar horen (bijvoorbeeld een slachthuis, met een verzamelscentrum en enkele boerderijen) kunnen in 1 account geplaatst worden. Zo kan je de informatie fors verbeteren en toch veel kosten besparen.

15. Software Ontwikkeling

Vanaf nu richten we alle energie op het nieuwe Litams. Waar we de afgelopen tien jaar steeds verbeteringen in het oude systeem hebben doorgevoerd, gaat vanaf nu onze aandacht uit naar het verbeteren van het nieuwe Litams. We hebben nog eindeloos veel plannen. Maar de belangrijkste bron van vernieuwing komt, zoals altijd, van onze gebruikers. Graag horen we wat je van het nieuwe Litams vindt en hoe we nog beter op jouw behoeften kunnen inspelen.