Je dieren vaak wegen geeft veel inzicht in groei, voeding, ziekte en vruchtbaarheid, Wegen is daaarom de snelweg naar winst. Maar wegen is ook veel werk.

Dat wil zeggen: het WAS veel werk !!

Met de innovatieve oplossingen van Litams kan je nu automatisch wegen en sorteren. We bieden de volgende mogelijkheden:

• gewicht via handinvoer vastleggen (handig voor wie een handweegschaal heeft)
  • sorteren met behulp van een boodschap in het scherm (bijvoorbeeld alle dieren die in het verleden uierontsteking hebben gehad apart nemen voor controle)
  • semi-automatisch wegen en sorteren - dit kan met de ADS van Litams, of een van de andere modellen "ADS"
  • vol-automatisch wegen en sorteren, met de machine van Dedden of andere machines waarop de Litams ConnectBox gemonteerd is (zie deze Prattley 5-way swing met Litams connectbox)

Je kan de gewichten gebruiken om te sorteren, maar je kan ook alle andere gegevens die je in de database hebt vastgelegd gebruiken om te sorteren. En een combinatie van gewicht en diergegevens is uiteraard ook mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om mannetjes van 38 - 44 KG en vrouwtjes van 35 - 42 KG te sorteren.

Bekijk deze film om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

ADS: semi-automatisch of vol-automatisch wegen en sorteren.

Wegen kan je met de ADS van Litams. Deze is semi-automatisch en heeft minimaal 1 persoon nodig om de dieren er door heen te leiden. Samen met Apparatenbouw- en Constructiebedrijf Dedden B.V. (Willemsoord) ontwikkelen we momenteeel een volautomatische weeg en sorteermachine. Deze "drafter" kan tussen de 600 en 1,000 schapen of geiten per uur wegen en sorteren, zonder dat er personeel voor nodig is. Je bedient de machine vanuit de Litams app, waar je ook de voortgang kan volgen. Alle gegevens staan direct in je database. Het nieuwe model drafter gaat minder dan EUR 9,000 kosten.

Heb je al een weegmachine?

Het kan ook met vrijwel iedere (Semi) automatische weegmachine, van o.a. VENO, Prattley, Tru-Test, Patura, Racewell/Te Pari en Litams. We ondersteunen ook vele andere modellen en merken. Je hebt daarvoor een ConnectBox nodig.  Je kan kiezen uit de volgende configuraties:

• ConnectBox Weigh (CBW)

De CBW veronderstelt dat je een weegkooi met weegcellen hebt. (NB: Een analoge weegklok kan niet aangesloten worden). Deze ConnectBox sluit je aan op de weegcellen. Vervolgens ontvang je het gewicht van het dier in de app. Door het oornummer te scannen (of het werknummer in te tikken) leg je het gewicht vast. Het is ook mogelijk om een panel-reader aan te sluiten op de CBW, zodat gewicht en oornummer rechtstreeks in de app ontvangen worden.

De CBW kost EUR 995,- (ex BTW). Het aansluiten van de CBW kan iedere handige doe-het-zelver. Desgewenst plaatsen wij de CBW. Daar zijn extra kosten aan verbonden.

• ConnectBox Litams ADS (CB-ADS)

De CB-ADS is een ConnectBox die specifiek gemaakt is voor de Litams ADS. Deze ConnectBox laat zich koppelen met de ASR-700 reader en de EC2000/XR3000 weegunit die op de Litams ADS gebruikt worden.

De CB-ADS kost EUR 395,- ex BTW en inclusief plaatsing.

• ConnectBox Drafter (CB-AUTO)

De CB-AUTO kan bij (vrijwel) ieder model drafter gebruikt worden. Bekende merken zijn Tru-Test, Prattley, VENO, Te Pari (Racewell) en Gallagher. De CB-AUTO gebruikt de weegcellen van deze drafters, de reader (met antenne) en de luchtventielen (electrische bediening van poorten ondersteunen we ook).  Als je van plan bent een drafter van een bekend merk aan te schaffen, neem van vooraf contact op, want dankzij de CB-AUTO kan je besparen op dure electronica op zo'n machine.

De CB-AUTO kost (vanaf) EUR 995,-. De duurste uitvoering kost EUR 1495,- (ex BTW). Het aansluiten van de CB-AUTO kan iedere handige doe-het-zelver. Desgewenst plaatsen wij de CB-AUTO. Daar zijn extra kosten aan verbonden.

Overweeg je een ADS of een ConnectBox aan te schaffen? Neem dan vrijblijvend contact op. Bel 06-38928310 of stuur gegevens van je huidige weeg- en sorteer apparatuur naar info@litams.com

Hoe koppel ik mijn weger aan de Litams app?

Heb je al een weeg/sorteermachine? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen adviseren of we jouw machine kunnen upgraden naar een volledig of semi-automatisch systeem.

We gaan er van uit dat je minimaal het volgende hebt:

- weegkooi

- weegbalken

Je hebt dus geen XR3000, XR5000, TSi, T5, T10 of ander dure indicator (ook wel: weigh head) nodig.

Als je een panelreader hebt, kunnen we die meestal ook aansluiten. Zo niet, dan kunnen we een panelreader meeleveren, veilig verpakt in de robuuste en waterdichte ConnectBox.

Bekijk dit filmpje van een Prattley 5-way swing systeem met Tru-Test XR-2 Panelreader en XR-5000 indicator in Nieuw-Zeeland, dat  ieder uur ongeveer duizend dieren automatisch weegt en sorteert. De gegevens kan je volgen op je telefoon en alles staat onmiddellijk in de database.

Heb je in het verleden een Litams ADS aangeschaft? Dan heb je recht op een gratis upgrade. We nemen hiervoor contact met je op.

Hoe werkt het?

De Litams ConnectBox leest het gewicht uit, maakt er een digitaal signaal van en stuurt het naar de app op je telefoon (of elk ander Android apparaat dat je met de ConnectBox verbindt).  Hetzelfde doen we met de reader> (Heb je geen reader? Dan kunnen we die ingebouwd in de ConnectBox meeleveren).

De app bepaalt op basis van het gewicht en het oornummer welke uitgang open gezet moet worden. Bij een volautomatisch systeem, ontvangt de ConnectBox de naam van de uitgang en stuurt het ventiel (of electrische spoel) hiermee aan. Bij een handbediend systeem, zie je in de app welke deur je moet openzetten.

Het is ook mogelijk de ConnectBox vanaf een PC te bedienen, via internet. Met name voor weeg/sorteermachines die op een vaste plek staan is dit een ideale oplossing.

Kijk voor onze prijzen hier.

Vragen? Stuur een email naar info@litams.com of bel met 06-38928310.