Om dieren te kunnen aanvoeren of afvoeren, dient het UBN van herkomst (bij aanvoer) of UBN van bestemming (bij afvoer) ingegeven te worden. Je kan adressen alleen kiezen als ze in je adresboek staan. Op deze manier proberen we de invloed van tikfouten zo klein mogelijk temaken en de inzichtelijkheid van trasnporten zo hoog mogelijk.

We raden je aan je adresboek zorgvulig bij te houden. Er zijn verschillende manieren om adressen aan je adresboek toe te voegen of te wijzigen. We behandelen hieronder de volgende methoden:

1. Vooraf invoeren via je PC (op de server)

2. Vooraf invoeren via de app

3. Excel bestand met adresgegevens importeren

4. Per keer dat je een nieuw UBN nodig hebt

Vetrouwd ("trusted") = automatische aanvoer + afvoer

Bij ieder adres dat je aan je adresboek toevoegt is het mogelijk deze relatie de status "Vertrouwd" toe te kennen.. Hiermee activeer je het automatisch verwerken van aanvoeren of afvoeren. Indien jij een relatie als "vertrouwd" markeert, dan zal de server een afvoer door dit adres naar jou automatisch tot een aanvoer omzetten. Omgekeerd, als deze relatie een aanvoer vanaf jouw UBN boekt, dan zal dit tot een automatische afvoer leiden.

Voorbeeld: je levert regelmatig dieren aan slachthuis A of veemarkt B. Je weet dat A en B de dieren zorgvuldig inscannen en de gegevens op de juiste datum verwerken. Je markeert daarom A en B in je adresboek als "vertrouwd". Op een dag heeft de handelaar dieren bij je opgehaaald, maar daar nog geen melding van gedaan. De volgende dag worden deze dieren geslacht bij abattoir A. Je ziet die dag dat je stallijst afneemt - iedere aanvoer/slachtmelding van A leidt automatisch tot een afvoer bij jou.

Vier methoden om je adresboek bij te houden
1. Vooraf invoeren via je PC (op de server)

• Log in op je account via een browser
  • Ga naar Instellingen
  • Kies adresboek

Je kan nu kiezen uit twee mogelijkheden:

• Adressen uit Litams lijst overnemen - hier vind je de meest voorkomende adressen. Klik er op en voeg ze toe.
  • Nieuw adres toevoegen

2. Vooraf invoeren via de app

Dit werkt hetzelfde als via de server, maar je hebt een veel kleiner scherm, dus het ziet er iets anders uit. Ga naar Instellingen > Adres Toevoegen

Je ziet nu de lijst met Litams adressen. Je kan uit deze lijst adressen kiezen en aan jouw adresboek toevoegen. Via het + teken kan je eigen adressen toevoegen.

3. Excel bestand met adresgegevens importeren

Het is ook mogelijk jouw adreslijst via excel toe te voegen. Dat is handig als je bijvoorbeeld al een adressenbestand in je boekhoud pakket hebt. Download de excel sheet die als bijlage bij dit artikel staat. Vul de gegevens in. Hierna kan je de excel sheet uploaden bij je account via Importeren en Exporteren > Adressenlijst importeren

4. Per keer dat je een nieuw UBN nodig hebt

Het meest voorkomende moment dat klanten en adres toevoegen is op het moment van aanvoer of afvoer. Zelfs als je methode 1, 2 of 3 gebruikt hebt (wat we sterk aanrden!) dan komt methode 4 toch van pas. Ben je bijvoorbeeld een adres vergeten? Is er een nieuwe relatie?  Je kan altijd op moment van aanvoer of afvoer een adres toevoegen aan je adressenbestand. Dat doe je door tijdens het invullen van de aanvoer/afvoer gegevens te klikken op "Nieuw UBN". Bekijk deze video hoe dit in de praktijk werkt.

Adresboek en doorzetten voorlopige aanvoer

Als je een aanvoer of afvoer wilt doen, is een UBN van herkomst of bestemming voor I&R verplicht. Wij lossen dit op door het UBN verplicht uit het adresboek te selecteren. Maar als je een voorlopige melding bij I&R doorzet, dan is dit UBN reeds bekend. Mocht dit UBN echter niet in je adresboek staan, dan is het UBN van herkomst of bestemming bij Litams niet bekend. Op je vervoersdocument zie je dus een leeg vak. Dit los je eenvoudig op door het adres alsnog aan je adresboek toe te voegen.